Bir lideri iyi bir lider yapan nedir?
Ben iyi bir lideri düşündüğümde, zor koşullar altında sakin olan, kendinden emin ve dürüst, anlayışlı, ilham verici ve iyi iletişim kuran birini düşünüyorum. Bahsettiğim bu niteliklerin hepsi duygusal zekanın bir özelliği.
Duygusal zeka, bireylerin olaylara ve baskılara karşı duygusal tepkilerini kontrol etmelerine ve yönetmelerine yardımcı olan kritik bir bilişsel olmayan beceriler, yetenekler ve yeterlilikler grubu olarak tanımlanır.
Daniel Goleman, EQ terimini başka bir deyişle duygusal zeka terimini popüler hale getiren Amerikalı bir psikologdur. Goleman, duygusal zekayı beş temel alanda analiz eder: Öz farkındalık, motivasyon, empati, sosyal beceriler ve öz kontrol.
Anlattığım iyi liderin, duygusal zekanın beş alanına mükemmel bir şekilde uyduğunu göreceksiniz. Zor koşullar altında sakin olmak, öz kontrol becerilerini gösterir, kendinden emin ve dürüst olmak öz farkındalıktır, anlayışlı olmak empatinin bir işaretidir, ilham verici motivasyon demektir ve iyi bir iletişim kuran kişi, yetkin sosyal becerilere sahip biridir.
IQ ve teknik bilgi bir lider için gerekli niteliklerdir ancak sadece bu ikisi yeterli değildir. Harvard Business School tarafından yapılan bir araştırmaya göre; “Duygusal zeka, yüksek performans gösterenleri benzer teknik becerilere ve bilgiye sahip akranlarından ayıran şeyin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor.”
Örneğin, birkaç gün önce Netflix’in CEO’su Reed Hastings’e şifre paylaşımını engellemesi soruldu. Netflix, 37 milyon yeni müşteriyle salgın sırasında birçok müşteri kazandı ve pandeminin yavaşlaması ve yeni yayın izleme şirketleri büyüdükten sonra çok daha fazla kazanmaları pek olası görünmüyor. Netflix, yasal olarak uygulamayı kullanım hakkı olmayan kullanıcıları engellemeye çalışıyor, ancak kaç kişinin platformu hizmet şartlarına aykırı kullandığı belli değil. Bu sorun CEO’ya bir röportajda soruldu, o da sakinlik ve empati göstererek cevap verdi, “Muhtemelen bir şeyler denemeye devam edeceğiz, ancak herkes rahatlayın, yayın polisi kapınızı çalmayacak ve sizden cüzdanınızı istemeyecek. Bizi bilirsiniz – biz öyle değiliz.”
Cevabı, bir liderde duygusal zekanın önemini gösteriyor. Çok tepki toplayabilecek bir olayı dürüst bir şekilde açıkladı, ancak müşterilerini anlayışla karşıladığı için de olumsuz yorumlara da yer bırakmadı.
Duygusal zeka, sadece bir lideri harika kılmakla kalmaz, aynı zamanda takıma birçok faydası da vardır. Bir lider yüksek düzeyde duygusal zekaya sahip olduğunda, ekip daha iyi etkileşim ve yüksek performans odaklı sonuçlara sahip olacaktır. Kendine güvenildiğini ve değer verildiğini hisseden bir çalışan daha üretken olacaktır.
Bununla birlikte, bir lider duygusal olarak zeki değilse, lider ne kadar bilgili olursa olsun çalışma ortamına kaos hakim olacaktır. Vincent Van Gogh’un dediği gibi: “Küçük duyguların hayatımızın en büyük kaptanları olduğunu unutmayalım ve biz farkına varmadan onlara itaat ederiz.”
Bir lider kendi duygularıyla baş edemediğinde ve uygunsuz şekilde tepki verdiğinde, çalışanlarının çoğu susma eğilimindedir. Çalışanlar liderin nasıl tepki vereceğinden korktukları için fikirlerine ve önerilerine katkıda bulunma konusunda kendilerini gergin hissederler. Ve bu da verimsiz bir organizasyonla sonuçlanır.
Özetle, duygusal zeka, bir liderin etkili ve mutlu bir çalışma ortamı için sahip olması gereken çok önemli bir niteliktir.
DİLAY KALINOĞLU
27 NİSAN 2021
BALIKESİR HABERCİ GAZETESİ
KAYNAK: https://www.habercigazetesi.net/liderlikte-duygusal-zeka/